Purmerendse ScholenGroep test Magister.learn: ‘Het brengt gepersonaliseerd onderwijs veel dichterbij’.

Onderwijs op maat heeft de toekomst. Met Magister.learn biedt Iddink Group vanaf 1 augustus 2023 een nieuw platform voor gepersonaliseerd leren ter vervanging van Magister.me. Voor de Purmerendse ScholenGroep (PSG) was dat even schakelen, omdat ze op het punt stonden Magister.me in te voeren op vier scholen. Hoe bereidt de scholengroep zich voor op de overstap naar Magister.learn?

In de Purmerendse ScholenGroep werken acht scholen samen. Zes locaties verzorgen voortgezet onderwijs. Daarnaast is er nog een locatie voor 10 tot 14-onderwijs en een school voor Oekraïense vluchtelingen. “Ik help de docenten van al deze scholen bij het digitaliseren van hun werkzaamheden”, vertelt bovenschoolse I-coach Toine Rohner. “De kernvraag is hoe we met digitale hulpmiddelen het werk van docenten makkelijker kunnen maken.” 

Meer gepersonaliseerd leren met Magister.me

De onderwijsvisie van de PSG is gestoeld op de overtuiging dat iedere leerling andere leerbehoeften heeft. Daarom werkt de PSG zoveel mogelijk met persoonlijke leerroutes. “Dat doet de scholengroep sinds ongeveer 2018”, licht Rohner toe. “Het bestuur zag toen al de mogelijkheden van Magister.me om de PSG-scholen te ondersteunen in het aanbieden van gepersonaliseerd leren.” Een implementatie op twee scholen volgde. “SG Nelson Mandela en het Da Vinci College waren al ver in gepersonaliseerd onderwijs, dus die kwamen logischerwijs als eerste aan de beurt”, vertelt hij. “Inmiddels werken ze er al enkele jaren mee. Net toen we het ook bij onze andere scholen wilden introduceren, kregen we het bericht dat Magister.me tot en met 31 juli 2023 inzetbaar zou zijn. Daar schrokken we wel van.”

Pilot met Magister.learn

De PSG kwam snel daarna in contact met de productmanager van Magister.me. “We hebben goede en constructieve gesprekken gevoerd, waar uiteindelijk een interessante werksituatie uitrolde. Naast een oriëntatie op andere ELO’s draaien we nu een pilot in de eerste versie van Magister.learn. Op die manier kunnen wij de oplossing alvast testen, maar ook feedback en tips geven voor aanpassingen om de oplossing nóg beter te maken.” 

Met die feedback is Dorina van Delft, Productmanager bij Iddink Group, ook erg blij. Sinds september 2022 begeleidt zij de pilot van Magister.learn op de PSG en op twee andere scholen. “Het is ontzettend waardevol om tijdens de ontwikkeling al feedback te krijgen, zodat we kunnen bijsturen. En natuurlijk om bevestigd te zien dat we stappen in de goede richting zetten.”

“In Magister.learn staan de leerplannen centraal. Dat maakt differentiaties maken heel gemakkelijk.”
Toine Rohner, I-coach bij Purmerendse ScholenGroep

Makkelijker differentiëren en minder klikken

Rohner merkt tijdens de pilot al belangrijke verschillen met Magister.me. “Over Magister.me hoorde ik positieve verhalen van de scholen, maar wat ik minder prettig vond, was dat alle functionaliteiten waren opgebouwd rond een jaarplanning. Bij Magister.learn staan juist de leerplannen centraal. Het voordeel daarvan is dat docenten bijvoorbeeld heel gemakkelijk differentiaties kunnen maken. Ik geef zelf ook het vak IT. Sommige leerlingen hebben meer interesse in software, anderen in hardware. In Magister.learn kan ik in één keer die groepen leerlingen ander lesmateriaal geven. Dat brengt gepersonaliseerd onderwijs natuurlijk veel dichterbij.”

Een ander verschil is de user interface. “In Magister.learn zitten wat minder toeters en bellen”, stelt hij. “Op een van onze scholen zitten veel zorgleerlingen. Die school koos ervoor om niet met Magister.me te werken, omdat leerlingen te veel moesten klikken om bij benodigd lesmateriaal te komen. Magister.learn is overzichtelijker en werkt intuïtiever. Ook kun je meer zaken aan- en uitzetten, waardoor je een nog simpelere interface kan creëren.”

“Docenten kunnen de Magister.learn-omgeving door de bril van leerlingen zien.
Dat neemt heel wat onzekerheid bij docenten weg.”
Toine Rohner, I-coach bij Purmerendse ScholenGroep

Handige viewer voor leerlingenomgeving

Rohner verwacht dat docenten met één specifieke functie erg blij zullen zijn. “Wanneer docenten in Magister.me werk klaar hadden gezet, vroegen ze zich vaak af hoe en óf het lesmateriaal goed bij de leerlingen terechtkwam. In Magister.learn zit een functie waarmee docenten eenvoudig kunnen schakelen naar wat leerlingen zien. Als een docent bijvoorbeeld een inleveropdracht heeft klaargezet, kan hij of zij vervolgens door de bril van de leerling zien hoe dat eruitziet. Als alles in orde is, zet de docent het vervolgens openbaar. Zo weet een docent precies wat de leerling ziet en dat neemt heel wat onzekerheid weg.”

Om ook te testen hoe Magister.learn leerlingen bevalt, gaat Rohner de oplossing voorleggen aan een klas. “Ik heb twee studiewijzers aangemaakt voor één vak. De ene helft van de klas krijgt de ene versie, de andere helft de andere. Dan mogen ze aangeven wat ze wel en niet fijn vonden.”

Keuze voor kerst

De pilot van de PSG met Magister.learn duurt nog tot de kerstvakantie. “Na de kerstvakantie willen we starten met het vervangen van Magister.me, dus na deze pilot moeten we een knoop doorhakken over met welke ELO we verdergaan”, vertelt Rohner. “Op die manier kunnen we onze scholen en docenten op tijd duidelijkheid bieden. Waar onze keuze ook op valt: ik ben tot nu toe in ieder geval erg positief over Magister.learn.” 

Ook geïnteresseerd in Magister.learn?

Neem contact op met uw accountmanager voor meer informatie.

Afspraak maken