Skip navigation MENU

Bronnen

Op deze pagina leest u wat bronnen zijn, hoe u die zelf kunt aanmaken, hoe u deze selecteert en hoe u deze kunt aanpassen.

Wat zijn bronnen?

Alle digitale materialen die u wilt gebruiken, vinden hun plaats onder het kopje ‘Bronnen’ in Magister.Me. Dat levert een grote bibliotheek op met materialen die te gebruiken zijn binnen uw studiewijzers. Deze bibliotheek bevat alle materialen die binnen uw school beschikbaar zijn.

Voorbeelden van bronnen:

  • Documenten die u heeft opgeslagen op uw eigen computer (bijvoorbeeld een presentatie of een Word-document).
  • Documenten die online staan bij Google of Office 365.
  • Materiaal dat via een site die met Entree van Kennisnet werkt kan worden opgehaald (zonder opnieuw in te hoeven loggen op die site).
  • Materiaal van uitgevers dat via de EAN-code van de uitgever te koppelen is.
  • Een link (URL) naar materiaal op internet: een Youtube-filmpje bijvoorbeeld.

Hoe maak ik een bron?

Klik allereerst op de het woord ‘Bronnen’ in de tegel op het vandaagscherm van Magister.Me, of gebruik het menu.

Op deze manier krijgt u een overzicht van alle bronnen te zien. U kunt in dit overzichtsscherm uw bronnen direct toevoegen. Uiteraard kunt u bronnen ook rechtstreeks toevoegen in een studiewijzer. Deze bron wordt dan ook toegevoegd aan het overzichtsscherm. Hieronder leest u hoe u een bron toevoegt vanuit het overzichtsscherm in de applicatie Bronnen.

1. Klik op het plusje rechtsboven in het scherm om een bron toe te voegen, bijvoorbeeld een document.

2. Klik op ‘Document’. U kunt dan een document kiezen vanaf uw eigen computer.

3. Klik het bestand van uw keuze aan en klik op ‘Openen’.

4. Nu wordt gevraagd om een aantal velden in te vullen.

De velden met een sterretje zijn verplicht. Het invullen van deze velden (metadata genaamd) lijkt veel werk, maar het zorgt er wel voor dat het materiaal later eenvoudig terug te vinden is. Als u de afbeelding van de bron wilt wijzigen, klikt u op de afbeelding. Het invullen van het schooltype, niveau en vak is niet verplicht, maar helpt u wel bij het terugvinden van uw bronnen.

NB1: deze functie werkt alleen als u alle drie de velden invult!

NB2: Een bron is in principe bruikbaar voor u en uw collega’s binnen de school. Wilt u dat niet? Dan kunt u de bron markeren als ‘Privé opgeslagen’.

5. Heeft u alle velden ingevuld? Klik dan op ‘Voeg toe’. De bron staat nu in de bibliotheek.

Een bron aanpassen

Vanuit het overzicht van de bronnen, kunt u de bron ook wijzigen. U heeft daarvoor de volgende opties:

Het knopje ‘Bewerken’ geeft u de mogelijkheid de metadata van de bron aan te passen.

Is een bron nog niet definitief, dan kunt ervoor kiezen om de bron als concept te markeren. De bron is op die manier ook te filteren bij het zoeken.

Is een bron verouderd, dan kunt u deze archiveren. In een bestaande studiewijzer blijft de bron dan wel beschikbaar. In een nieuwe studiewijzer kunt u deze bron echter niet meer toevoegen.

Uiteraard kunt u de bron ook verwijderen. Let op: deze actie kan niet ongedaan worden gemaakt.

Het vinden van een bron

Via het overzicht van de bronnen (klik op het woord ‘Bronnen’ in de tegel bronnen) kunnen bronnen worden teruggevonden. Het filter is daarbij een handig hulpmiddel. Handig is de knop ‘Mijn bronnen’. Wanneer u die optie aanvinkt, toont het overzicht alleen de bronnen die u zelf hebt toegevoegd.

Het zoekveld gebruikt u om te zoeken op (een deel van) de titel van een bron. De filters Vak, Soort bron, Educatief gebruik en Status geven de mogelijkheid om de hoeveelheid resultaten te beperken en specifieker weer te geven.

Klik hier voor de meest gestelde vragen over Bronnen.