Op deze pagina leest u hoe u een studiewijzer aanmaakt en hoe u leerlingen toegang geeft tot een studiewijzer. Ook leest u hoe u andere docenten toegang geeft tot een studiewijzer. Tot slot leest u op deze pagina hoe u lesmateriaal toevoegt aan een leereenheid in een studiewijzer.
Een studiewijzer is een samenhangende leerlijn, uitgewerkt in hoofdstukken, thema’s of modules. Het vormt de ruggengraat van het onderwijs dat een leerling volgt. Een studiewijzer geeft de leerlingen overzicht en iedere taak draagt bij aan het behalen van de leerdoelen die ten grondslag liggen aan de leerlijn. Een studiewijzer kan worden aangemaakt op drie verschillende manieren, die hieronder worden toegelicht.
Om een studiewijzer te kunnen aanmaken, klik eerst op het woord ‘Studiewijzer’ in de tegel Studiewijzer op het Vandaagscherm of in de menubalk.
Klik op het woord ‘Studiewijzer’ in de tegel Studiewijzer op het Vandaagscherm of in de menubalk.
Het overzicht van bestaande studiewijzers wordt nu getoond.
Klik op de (+) in de rechter taakbalk om een nieuwe studiewijzer toe te voegen.
Selecteer op basis waarvan u een studiewijzer wilt aanmaken:
Navigeer naar Studiewijzers in het linker menu. Klik op de (+) in de rechter taakbalk om een nieuwe studiewijzer toe te voegen. Kies voor ‘Lesmethode’.
Er opent een scherm ‘Nieuwe studiewijzer’ met invulvelden:
1. Vul de velden in. Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht.
Standaard staan er nog twee vinkjes aan: ‘toon tijdlijn aan leerlingen’ en ‘toon vlag en voortgang aan leerlingen’. U kunt de vinkjes naar behoefte aan- of uitzetten. De tijdlijn geeft een overzicht weer van de inhoud van de studiewijzer verspreid over de tijd. De vlag markeert de datum van vandaag; de voortgang geeft het percentage weer dat de leerling heeft behaald (standaard) in vergelijking met het doelpercentage o.b.v. de verdeling van de stof over de tijd.
Op de afbeelding ziet u Magister.me als leerling. U ziet de tijdbalk, de vlag en het voortgangspercentage ten opzichte van het doel.
Zodra u een methode of een bestaande studiewijzer heeft toegevoegd, krijgt u een overzicht van de content verdeeld over de periode die u heeft geselecteerd.
U ziet hier de hoofdstukken en per hoofdstuk de leereenheden. De studiewijzer kan worden aangepast. De mogelijke aanpassingen worden hieronder beschreven.
Hoofdstuk
Om de hoofdstukken of zelf ontworpen modules/ thema’s goed aan te laten sluiten bij uw onderwijspraktijk, kunnen de hoofdstukken/ thema’s qua duur, volgorde, naamgeving en zichtbaarheid bewerkt worden.
Duur en volgorde aanpassen
Naamgeving en zichtbaarheid aanpassen
Let op: de leerdoelen en instructies zijn op het niveau van een hoofdstuk niet zichtbaar voor leerlingen. Voor leerlingen ligt de focus op leerdoelen en instructie bij de onderliggende leereenheden.
Leereenheid
Leereenheden of paragrafen vormen de inhoudelijke basis van de studiewijzer. Het is een didactische eenheid van te behalen leerdoelen, instructie hoe deze doelen behaald kunnen worden, bronnen die gebruikt dienen te worden en vaak een afsluitende opdracht of formatieve toets om te bepalen of de leerdoelen behaald zijn. Leereenheden kunnen ook naar wens aangepast worden.
Overzicht leereenheid
Door op een leereenheid te klikken wordt het de leereenheid in overzichtsmodus getoond. U heeft hier een overzicht van het leermateriaal en de opdrachten die horen bij deze leereenheid. U kunt hier het leerdoel en de instructie aanpassen.
Ook kunt u een naslagwerk toevoegen. Een naslagwerk is een document of een link dat de leerling in iedere leereenheid kan zien. U kunt hier bijvoorbeeld uw PTA, een directe toegang link naar een lesmethode etc. plaatsen.
Het blok ‘deze week’ bevat opdrachten en/ of toetsen waarvan de inleverdatum in deze week valt of waarvan de inleverdatum verstreken is. Onder aankomend staan de opdrachten en/ of toetsen waarvan de inleverdatum verder in de toekomst ligt.
Onderin het scherm ziet u ook een blokje ‘voortgang’. Dit blok geeft inzicht in de vorderingen van uw leerlingen. Als u op de balk klinkt komt u terecht in de voortgangsmodule.
Groepsarrangement modus
In de groepsarrangement modus kunnen diverse acties worden uitgevoerd die voor alle leerlingen gelden die toegang hebben gekregen tot die studiewijzer.
U kunt leermateriaal (bronnen) zoeken (eventueel kunt u hierbij filteren op diverse aspecten (eigen bronnen, opleiding, vak etc.) en toevoegen (via de +-knop). Via de +-knop kunt u ook opdrachten, en, indien uw school gebruik maakt van Quayn, toetsen inplannen.
In overzichtsscherm kunt u ook bronnen verbergen (via het oogje) of verwijderen (via het kruisje).
Leerlingdifferentiatie modus
Binnen een studiewijzer kunnen leerdoelen, instructies en bronnen gedifferentieerd worden per individuele leerling of groep leerlingen. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar maatwerk en de voordelen daarvan voor leerlingen. De huidige trend in het onderwijs is in ieder geval dat iedere leerling het onderwijs verdient dat bij hem of haar past. Scholen bedenken steeds meer manieren om onderwijs aan te bieden dat aansluit op de talenten en behoeften van leerlingen. Andere situaties waarin bijvoorbeeld onderwijs op maat kan worden aangeboden, zijn de snelheid of tempo van leren verhogen of verlagen, het niveau van leren (vak op hoger of lager niveau) aanpassen, bij absentie, ziekte of een blessure of bij strafwerk. Magister.me is hierbij een middel om uw onderwijs vorm te geven, zoals u dat wilt.
Om te kunnen differentiëren in Magister.me, is het nodig dat er al leerlingen zijn toegevoegd aan de studiewijzer. Vervolgens kunt u de volgende stappen doorlopen:
In dit voorbeeld ziet u bijvoorbeeld een aangepaste instructie voor leerling Milou.
U kunt leerlingen toegang geven tot studiewijzers. Deze leerlingen zullen tot aan de eerste differentiatie dezelfde studiewijzer zien, maar deze kan uiteraard gepersonaliseerd worden.
Om leerlingen toegang te geven, volgt u onderstaand stappenplan:
1. Klik het ‘Vandaagscherm’ op het woord ‘Studiewijzer’ in de tegel.
2. Klik op de studiewijzer waaraan u leerlingen wilt toevoegen.
3. Klik in de taakbalk rechts op leerlingtoegang (poppetje met sleutel). Er verschijnt een pop-up scherm.
4. Kies de groep of de leerling(en) die u toegang wilt geven. U kunt meerdere groepen of leerlingen toevoegen.
5. Wilt u een specifieke leerling uit groep juist geen toegang geven, klik dan, nadat u de groep heeft toegevoegd, op het oogje. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor leerlingen die dit vak op een ander niveau volgen of die vrijstelling hebben gekregen.
U kunt ook andere docenten toevoegen aan uw studiewijzer. Het werkt hetzelfde als leerlingen toegang geven, alleen kiest u nu voor ‘toegang medewerkers’ (poppetje met het brilletje) in het keuzemenu.
Let op: als u een docent toegang geeft, dan heeft deze docent dezelfde rechten als uzelf. Hij/ zij kan bewerken, maar ook verwijderen. Iedere docent heeft leesrecht op alle studiewijzers binnen de school en kan een studiewijzer naar zichzelf kopiëren. Is dat voor u voldoende? Dan hoeft u een andere docent geen toegang te geven.